Volg ons op facebook

Recepten

Taaitaai 

 

Ingredienten

 

  • 300 gr bloem
  • 300 gr vloeibare honing
  • 2 eetlepels schenkstroop
  • 1 theelepel anijszaad
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 1 eetlepel koekkruiden (speculaaskruiden)
  • snufje zout

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 200°C
  2. Mix alle ingrediënten door elkaar met een handmixer tot een samenhangend deeg.
  3. Zet het afgedekte deeg minstens een uur tot een nacht in de koelkast om te rusten.
  4. Rol het deeg (tussen lagen bakpapier) uit tot een lap van ongeveer 1 cm dik. Snij er vormen uit, leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat
  5. Bak de taaitaai in 15-20 minuten bruin en gaar in de voorverwarmde oven.

 

Pepernoten

 

Ingredienten

  • 250 gr zelfrijzend bakmeel
  • 125 gr bruine basterdsuiker
  • 100 gr roomboter of margarine
  • 50 ml melk
  • 1,5 eetlepel speculaaskruiden
  • snufje zout

Bereidingswijze

  1. Oven voorverwarmen op 170°C.
  2. Mix de boter in een beslagkom zacht.
  3. Kneed met je handen of met de mixer (deeghaken) meel, suiker, speculaaskruiden, zout en melk door de boter tot alles goed gemengd is. Het laatste stuk gaat het best met je handen.
  4. Vorm kleine balletjes van het deeg en leg ze op een bakplaat bekleed met bakpapier. Druk de balletjes een beetje aan, zodat ze de vorm van pepernoten krijgen.
  5. Bak de pepernoten ongeveer 15 minuten in de voorverwarmde oven.

     

    Marsepein

     

    Ingredienten

    Bereidingswijze

    TIP: Voeg wat eetbarekleurvloeistof toe om je marsepein een kleurtje te geven

      • 250 gr geblancheerde amandelen (zonder velletje)
      • 250 gr poedersuiker
      • 1 eiwit
      • paar druppeltjes rozenwater
      1. Mix alle ingrediënten door elkaar met een handmixer tot een samenhangend deeg.
      2. Leg de marsepein (gewikkeld in huishoudfolie) een nacht in de koelkast voor gebruik.

 

 

 

Speculaas

 

Ingredienten

  • 200 gr bloem
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 1,5 eetlepel koekkruiden (speculaaskruiden)
  • snufje zout
  • 100 gr bruine basterdsuiker
  • 125 gr boter
  • 1 eetlepel water
  • 50 gr amandelsnippers

Bereidingswijze

  1. Oven voorverwarmen op 190°C.
  2. Kneed de ingrediënten voor het deeg tot een samenhangend geheel. Leg dit ongeveer een half uur in de koelkast om op te stijven.
  3. Rol het deeg uit tot een lap van ongeveer een halve cm dik. Steek of snij hier vormpjes uit.
  4. Leg de koekjes op een ingevette (of met bakpapier beklede) bakplaat. Bestrijk ze met het losgeklopte ei en bestrooi met amandelschaafsel.
  5. Bak de koekjes ongeveer 15-18 minuten in de voorverwarmde oven.

 

Warme chocolademelk

Ingredienten

  • 50 gram pure chocolade, in stukjes
  • 15 gram cacaopoeder
  • 40 gram suiker
  • 1 liter (volle) melk

Bereidingswijze

  1. Roer de cacaopoeder met de suiker en een flinke scheut melk tot een papje.
  2. Breng de rest van de melk in een pannetje aan de kook. Giet het cacaomengsel erbij. Als het bijna kookt, voeg dan de stukjes chocolade toe. Roer/klop met een garde door. Laat goed smelten en warm worden en giet de chocolademelk in 4 grote mokken.
  3. Lekker met slagroom. Je kunt er ook wat marshmallows door doen, echt Amerikaans.

TIP: Je kunt ook nog een snufje kaneel toevoegen. Erg lekker!

 

 

 


 

Spelletjes

Kleurplaten

Recepten

Nieuws

meer nieuws



  • Bestel nu je kaarten voor de voorstelling Het Hart van speculaas op 2 december